Oorzaken van rugpijn

Oorzaken van rugpijn

Rugwervel gerelateerde problemen

Rugpijn gebeurt vaak omdat er iets niet optimaal is in de manier waarop je ruggengraat gewrichten, spieren, schijven en zenuwen bij elkaar passen en bewegen. Een arts kan controleren of er sprake is van één van onderstaande aandoeningen:

Hernia of schuine schijven
Als je arts dit noemt, is het zachte weefsel in de schijven tussen uw gewrichten uitgekomen. Het wordt meestal veroorzaakt door slijtage. Hernia kan pijn in je lage rug of heup veroorzaken, omdat er druk plaatsvind op de zenuwen.

Bultende schijven
Deze steken, of “bulten”, maar niet zo veel als bij een hernia. Je hebt hierdoor minder tot geen symptomen. Je voelt het alleen als het op een zenuwwortel duwt.

Degeneratieve schijfziekte
De schijven, of “schokdempers” tussen de wervels van de ruggengraat, krimpen of zijn gescheurd. Dat zorgt ervoor dat de botten samen wrijven. Dit kan gebeuren als je ouder wordt.

Inflammatie en slijtage van de sacroiliale gewrichten
Dit komt voor op de plek waar je rug en bekken samenkomen. Het beweegt op zichzelf niet veel, maar het is belangrijk omdat het de lading van het bovenlichaam naar het onderlichaam beweegt. Zwelling en afvoer van het gewrichtskraakbeen kan gebeuren na een letsel, door artritis, infectie of zelfs zwangerschap.

Spinale stenose
Als je hier last van hebt, dan heeft de ruggengraat zich vernauwd. Dat zorgt voor druk op je ruggengraat en zenuwen. Als gevolg daarvan kunnen je benen en schouders gevoelloos voelen. Dit gebeurt bij veel mensen ouder dan 60 jaar.

Cervicale radiculopathie
Dit is een ingeknipte zenuw. Het wordt meestal veroorzaakt door een botspoor of een hernia.

Spondylolisthesis
Een bot in de ruggengraat glijdt naar voren en buiten, typisch in de achterrug. De degeneratieve vorm van deze aandoening is artritis, die de gewrichten en ligamenten verzwakt waardoor de wervelkolom wordt uitgelijnd. Het kan ervoor zorgen dat een disc over een wervel beweegt.

Ongevallen en verwondingen

Auto ongelukken, blessures, verstuikingen en botbreuken kunnen ook oorzaken zijn van rugpijn. Schade kan leiden tot een aantal lichamelijke problemen, maar sommige kunnen pijn op zichzelf veroorzaken.

Ruggengraat- of wervelfracturen
Een breuk van de wervelkolom kan veroorzaakt worden door een klap in de rug, een val of ongeluk. Bij mensen met osteoporose, een aandoening die de botten verzwakt kan dit uiteraard makkelijker gebeuren.

Verstuikingen en inspanningen
Schade aan ligamenten, spieren en pezen die de wervelkolom ondersteunen en de gewrichten ervan kunnen leiden tot rugpijn. Dit gebeurt vaak als je tegelijkertijd iets opheft en draait. Het kan ook gebeuren door auto ongelukken en sportletsel.

Spier spasme
Je kunt deze krijgen als spieren en pezen in uw lage rug worden gescheurd. Ze gebeuren meestal bij gewichtheffen of uitoefenen van sport.

Gebeurtenissen in dagelijkse leven

Rugpijn kan worden veroorzaakt door dingen die je doet – of niet – in het dagelijkse leven, zoals:

  • Verkeerde zithouding aan een bureau
  • Zware voorwerpen opheffen
  • Overgewicht hebben
  • Niet beoefenen van sport / te weinig bewegen
  • Roken
  • Hoge hakken dragen

Gevoelstoestand

Onderschat de kracht van gevoelens niet die pijn kunnen veroorzaken. Stress kan bijvoorbeeld leiden tot spierspanning in de rug. Maar ook een depressie en angst kunnen de pijn die je voelt doen verergeren.

Andere oorzaken

Rugpijn kan ook worden veroorzaakt door medische aandoeningen zoals:

Artritis
Dit is een gewrichtsziekte die stijfheid, zwelling en ontsteking veroorzaakt.

Osteoartritis
Deze degeneratieve gewrichtsziekte gebeurt wanneer je kraakbeen en botten afbreken. Dit beïnvloedt meestal mensen van middelbare leeftijd en daarboven.

Ankyloserende spondylitis
Dit is een soort artritis dat de gewrichten en ligamenten langs de ruggengraat beïnvloedt.

Scoliose of kromming van de wervelkolom
Dit is meestal iets wat je van de geboorte hebt. Als er pijn is, begint het typisch in het midden van het leven.

Zwangerschap
Het gewicht dat je wint wanneer je in verwachting bent leid bij veel vrouwen tot rugklachten. Er komt uiteraard best wat belasting op je gestel!

Tumor(en)
In zeldzame gevallen kun je een tumor in je rug krijgen. Deze tumoren worden meestal verspreid door een kanker die ergens anders in je lichaam is begonnen.

Minder voorkomende oorzaken van rugpijn zijn:

  • Nierstenen en infecties
  • Endometriose, een buildup van baarmoederweefsel buiten de baarmoeder)
  • Osteomyelitis of discitis, infecties in de botten en schijven van de wervelkolom
  • Fibromyalgie, een aandoening die veel spierpijn veroorzaakt

Conclusie

Er zijn veel oorzaken die rugklachten, en daarmee gepaarde pijn, kunnen veroorzaken. Als de oorzaak echt medisch is dan is het uiteraard van belang dat dit vastgesteld wordt door een arts, want wellicht kan medicatie of een operatie helpen en de pijn wegnemen of verminderen.

In de praktijk zien we ook jonge mensen met rugklachten die vaak geen medische oorzaak hebben, maar eerder zijn ontstaan door gebeurtenissen in het dagelijkse leven (zoals verkeerde werkhouding, overbelasting, overgewicht, etc.). Ook stress speelt vaak een rol. In deze gevallen kan een levensverandering vaak bijdragen tot het verhelpen van de rugklachten.

Wat de oorzaak van de klachten ook mag zijn, het staat voorop dat een goed matras (lees: juiste ondersteuning van het lichaam) klachten kan verminderen of kan wegnemen.

Onderstaande afbeeldingen geven weer hoe een Let’s Sleep matras kan worden aangepast naar jouw lichaam om zo de optimale support te bieden voor je rug.

Juiste samenstelling

Te hard

Te zacht

BRONNEN:

- American Academy of Pain Medicine Website: "Common-Reported Pain Conditions."
- Chien JJ. Curr Pain Hoofdpijn Rep. Dec 2008.
- Arthritis Stichting: "Degeneratieve Disc Disease;" "Begrip Arthritis;" en "Wat is Ankyloserende Spondylitis?"
- Nationaal Instituut voor Artritis en Spier- en Huidziekten: "Snelle Feiten over Rugpijn;" 'Factsheet met lage rugpijn' en 'Wat is spinale stenosis?'
- UCLA Spine Center: "Sacroiliac Joint Disease" en "Wat u zou moeten weten over Radiculopathy."
- Spine Universe: "Gemeenschappelijke en ongebruikelijke oorzaken van rugpijn."
- Amerikaanse Academie van Orthopedische Chirurgen: "Lumbale Spinaal Stenose;" "Fracturen van de Thoracale en Lumbale Wervelkolom;" en "Sciatica."
- UpToDate: "Patiëntinformatie: Lage rugpijn bij volwassenen (Beyond the Basics)."
- Cedars-Sinai website: "Back Spasm."
- Nationaal Instituut voor Neurologische Stoornissen en Stroke: "Aanbevelingen voor het Keepen van de Gezonde Gezondheid."
- Mayoclinic.org: "Sacroiliitis."
- Rheumatology.org: "Osteoartritis."
Fotocredit vrouw: Freepik | Fotocredit ruggenwervel: Freepik

Deel dit bericht