Beste kussen bij nekpijn

Beste kussen bij nekpijn

IN DIT ARTIKEL
  • Belang van een goed kussen
  • Beste kussen per slaaphouding
  • Verschillende soorten kussens
  • Herstel van blessure of operatie
  • Conclusie

Belang van een goed kussen en matras bij nekklachten

Het juiste kussen kan de ingewikkelde structuren van de nek goed ondersteunen correct uitlijnen. Het is dus zaak een ​​kussen te vinden dat de juiste hoogte en stevigheid heeft voor de grootte, slaaphouding en persoonlijke voorkeuren.

Een te hoog of stevig kussen laat de nek niet volledig ontspannen tijdens de slaap. Een te laag kussen daarentegen kan ook zorgen voor een verkeerde belasting van de nekwervels.

Dit artikel bevat daarom een paar tips om te achterhalen wat de juiste soort kussen is om goed te slapen en nekklachten te verminderen of voorkomen.

Beste kussen voor verschillende slaaphoudingen

Iemands slaaphouding speelt een belangrijke rol bij het bepalen van het juiste soort kussen. Over het algemeen geld dat mensen die last hebben van nekpijn het beste kunnen slapen op hun rug of zij.

Niet alleen het kussen is bepalend voor het voorkomen van nekklachten. Het begint bij de juiste matras; een matras die het gehele lichaam op de juiste manier kan ondersteunen.

Beste kussen voor rugslaper
Een relatief laag kussen is vaak beter voor de rugslaper. Extra ondersteuning voor de nek (klein rolvormig kussentje of bijvoorbeeld een opgerolde handdoek die in het kussensloop kan worden geplaatst) wordt door sommige mensen met nekklachten als prettig ervaren.

Er zijn uiteraard ook kussen op de markt die zorgen voor een betere ondersteuning van de nek en als het ware de leegte tussen de holling van het nek en het achterhoofd opvullen.

Sommige mensen vinden het nuttig om te proberen om de positie van het kussen dusdanig te veranderen om een betere ondersteuning te krijgen. Zo vinden veel mensen dat slapen met het kussen, gedeeltelijk onder de schouders comfortabeler kan zijn. Als je het kussen onder de schouders trekt, plaatst je automatisch het hoofd verder op het kussen, zodat de nek niet gebogen wordt (naar voren gebogen). Deze positie kan voelen alsof het hoofd lichtjes verlengd is en kan meer comfortabel zijn voor mensen met spierpijn in de nek.

Bij het slapen op de rug, is het het beste om een ​​kussen onder de knieën te plaatsen om ook de rug op de lage rug te minimaliseren. Maar vaak is dit bij een goed matras niet nodig.

Beste kussen voor zij slaper
Bij het slapen op de zij wordt een hoger kussen geadviseerd, zodat de nek en het hoofd recht in lijn over de schouder worden gepositioneerd. Als het ware de positie die je ook zou hebben als je rechtop staat in de juiste houding. Een opgerolde handdoek of een rolkussen kan onder de nek worden geplaatst en aangevuld met een hoofdkussen.

Het plaatsen van een arm onder je kussen en het gebruik van een (rol)kussen tussen de knieën kan extra ondersteuning voor de wervelkolom.

Combinatie van rug en zijslaper
Voor mensen die vaak veranderen van posities terwijl ze slapen bestaan er kussens die dusdanig zijn ontworpen dat ze zowel geschikt zijn voor rug als zij slapers. Deze kussens zijn onderin wat lager en daardoor geschikt voor slapen op de rug. De uiteindes van het kussen zijn wat dikker en dus meer geschikt voor het slapen op de zij.

Beste kussen voor buikslaper
Deze positie wordt niet aanbevolen voor mensen met nekklachten, omdat je hierdoor vaak je nek naar achter buigt en hierbij je hoofd kantelt.

Het veranderen van slaappatronen kan een uitdaging zijn, maar het in slaap vallen  in de juiste positie is aan te raden. Als dat niet mogelijk is, moet er een plat(er) kussen worden gebruikt voor het hoofd of geen kussen. Een andere optie is om het kussen onder het voorhoofd te positioneren, zodat de neus van de matras wordt getild en het hoofd en de nek in een meer neutrale positie komen staan.

Bovendien moeten de heupen en buik worden ondersteund met een kussen om de natuurlijke binnenwaartse bocht in de onderste ruggengraat te handhaven.

Beste kussen voor zittend slapen
Mocht je zittend moeten slapen (bijvoorbeeld in het vliegtuig, trein of auto) dan kan een hoefijzer-vormig kussen helpen bij het vermijden van nekspanning. Deze kleine kussens ondersteunen de nek zodat het hoofd niet te ver naar de ene kant valt. Het hoofdkussen moet klein genoeg zijn om het hoofd goed te ondersteunen t.o.v de schouders en mag het hoofd niet naar voren te duwen.

Voor mensen die comfortabeler slapen op een verstelbaar bed (hoofdeinde gekanteld) is het ook de moeite waard om dit type kussen te overwegen om het hoofd en de hals te ondersteunen.

Verschillende soorten kussen (in basis)

Naast de slaaphouding, zijn persoonlijke voorkeur en comfort de belangrijkste overwegingen om het juiste kussen te vinden. Alleen door het proberen van diverse kussens kom je vaak tot de juiste keuze.

Het helpt enorm als je een slaapspecialist bezoekt. Deze kan in de winkel beoordelen hoe uw ligpositie is op een bepaald soort kussen. Ook zijn er apparaten op de markt waarmee het slaapgedrag kan worden geanalyseerd. Deze handige tools in combinatie met persoonlijke voorkeuren en het inzicht van de slaapexpert moet haast wel leiden tot een kussen die voldoet aan de wensen.

Bij het bepalen van persoonlijke voorkeur dienen de volgende kenmerken te worden overwogen:

Orthopedische kussens
Orthopedische kussens, hebben een onderscheidende vorm. Er is een hoger gebied waar de nek wordt ondersteund, en het gedeelte van het kussen waar het hoofd wordt ondersteund.

Het kussen kan gemaakt worden met geheugenschuim. Voor sommige mensen zijn deze kussens comfortabeler dan reguliere kussens. Over het algemeen is men over dit type juiste heel erg te spreken of juiste helemaal niet.

Kussens met veren
Kussen gevuld met veren kunnen gemakkelijk worden gevormd om ondersteuning te bieden waar het nodig is. Dit kan vooral nuttig zijn voor mensen die vaak slaapstanden veranderen.

Memory foam
Geheugen schuim is ontworpen om te voldoen aan het hoofd, vast te houden op zijn plaats.

Welk hoofdkussen je ook kiest, het moet flexibel genoeg zijn om met het lichaam te kunnen bewegen. Het lichaam moet zich niet gaan aanpassen aan het kussen!

Herstel van nekblessure of operatie cervicale wervelkolom

Mensen die herstellende zijn van een nekbeschadiging of een operatie aan de ruggenwervel, kunnen verschillende stadia van het herstel verschillende soorten kussens als comfortabel beschouwen.

Het is dus goed om meerdere kussens te proberen en dát kussen te kiezen die op dat moment de beste ondersteuning bied, dan wel het prettigste slaapt.

Conclusie; doen wat goed voelt

Nekpijn in relatie tot het kussen gebruik is niet uitgebreid onderzocht door (medische) onderzoekers.

Zonder duidelijke medische bewijsstukken die één type kussen boven een andere ondersteunen, zijn persoonlijke comfort en pijnbestrijding de beste gids. Als het kussen ongemakkelijk of pijn of stijfheid heeft, is het tijd om een ​​nieuw of ander type kussen te proberen.

Het kiezen van het beste kussen kan enige tijd duren. Ook is er een groot prijsverschil tussen verschillende kussens.

Je moet dus bereid zijn om verschillende soorten uit te proberen. Het makkelijkste is dit om te doen bij een beddenspeciaal zaak in de buurt.

Ook bij Let’s Sleep kun je diverse kussens uitproberen. Uiteraard in combinatie met een Let’s Sleep matras. Mocht dit interessant zijn, bel dan van te voren voor het maken van een afspraak.

Onderstaande afbeeldingen geven weer hoe een Let’s Sleep matras kan worden aangepast naar jouw lichaam om zo de optimale support te bieden voor je rug. Het juiste kussen helpt daarbij.

Juiste samenstelling

Te hard

Te zacht

BRONNEN:

Dit stuk is geschreven door Albert den Herder. Albert heeft een eigen beddenzaak er al ruim 25 jaar wekzaam in de slaapbranche.

Fotocredits: Freepik1 Freepik2 Freepik3

Deel dit bericht